czwartek, 30 sierpnia 2012

Pieniński chleb pszenno-żytni z orkiszem i ostatni dzień konkursu

Dziś przedstawiam kolejny chleb firmy "Chleb Polski", tym razem pieniński chleb, pszenno-żytni z orkiszem. W skład mieszanki wchodzą: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 2000, mąka ciemna z pszenicy orkisz (4%), sól. Ten chleb, podobnie jak pozostałe tej firmy, można robić na wodzie, maślance, kefirze lub mleku. By podnieść jego wartość o dodatkowe składniki, np. błonnik, można dodać otręby pszenne. Ja dodałam raz siemię lniane, a raz słonecznik (na zdjęciu akurat bez niczego).



Składniki:

- 500 g mieszanki mąk,
- 6 g drożdży instant lub 12 g świeżych rozpuszczonych w ciepłej wodzie,
- 340 ml wody o temperaturze 20-25°C (ja dałam kefir).

Sposób wykonania:

Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wsypujemy drożdże i wlewamy wodę. Całość mieszamy na jednolitą masę przez około 10-15 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie 30 minut. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką deskę, wyrabiamy na podłużny kształt i wkładamy do podłużnej formy (ok. 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C, wkładamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie skręcamy piekarnik na 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą.
Polecam posypać chleb np. słonecznikiem, przed włożeniem go do piekarnika. Wtedy najpierw delikatnie moczymy chleb pędzelkiem.




Przepis dodaję do akcji:




UWAGA!
Dziś ostatni dzień konkursu "Na tropie smaków i aromatów, czyli moje podróże od kuchni". Do wygrania są 3 przewodniki kulinarne Pascala. Szczegóły konkursu tutaj.



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...