czwartek, 19 grudnia 2013

Ryba po grecku na święta

Jako, że święta zbliżają się wielkimi krokami, odświeżam przepis na rybę po grecku. Inne przepisy w tym świątecznym okresie nie mają "wzięcia", więc proszę - przepis świąteczny :)
Smacznego!


Składniki:

- 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ryby,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 duża cebula,
- 1 mały przecier pomidorowy (ok. 70g),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 jajko,
- bułka tarta do obtoczenia ryby,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, cukier,
- 1/2 łyżeczki octu,
- olej do smażenia ryby.

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się lekko zarumieni, dokładamy starte warzywa i smażymy przez 3 minuty. Następnie przekładamy je do rondelka, dodajemy ocet, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. Całość dusimy, aż warzywa będą dość miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Osobno przygotowujemy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym (ew. zwykły pieprz i cytryna) i zostawiamy na parę minut. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym, tzw. głębokim oleju.
Jeżeli podajemy rybę na ciepło, to po usmażeniu, warzywa przekładamy na patelnię z rybą i dusimy przez 2 minuty razem. Rybę podajemy z nałożonymi warzywami, np. do ziemniaków.
Jeżeli chcemy podać rybę na zimno, wówczas połowę ostudzonych warzyw przekładamy na półmisek, na nie delikatnie układamy kawałki ryby, po czym przykrywamy je pozostałą częścią warzyw. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.

6 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda ta rybka. Dużo o niej słyszałam, więc na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Zwłaszcza, że wszyscy znamy zalety rybki.

      Usuń
  2. U mnie zdecydowanie ma najwięcej zwolenników podawana na zimno, kiedy dobrze się "przegryzie" z sosikiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno jest bardziej popularna i chętniej jedzona. Ale ja wielu rzeczy nie lubię, w tym ryb i mięsa na zimno. No z małymi wyjątkami :)

      Usuń
  3. w przepisie jest pół butelki octu czy pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół łyżeczki octu :). Dziękuję za zwrócenie uwagi i smacznego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...