czwartek, 24 maja 2012

Ziemniaczana sałatka do potraw z grilla

Ponieważ zaczął się sezon grillowy, skorzystałam z przepisu znalezionego na stronce Potrawy Regionalne i zrobiłam sałatkę z ziemniaków, która idealnie nadaje się do mięs z grilla. Wiadomo, że nie każdy naje się samym mięsem i wszelkie sałatki oraz zapychacze są mile widziane i konsumowane. A oto jedna z nich, banalna i jednocześnie sycąca.

Składniki:

- 5 dużych ziemniaków,
- 3 ogórki kwaszone,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżego koperku,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku.

Sposób wykonania:

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Studzimy je, obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę i odciśnięte z soku ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koperek. Całość doprawiamy i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Podajemy na stół i jemy razem z mięskiem z grilla i jakąś zieleniną.


Sałatkę dodaję do akcji:

8 komentarzy:

  1. Można zamiast kiszonego dodać świeżego ogórka /przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki - te pesteczki- i pokroić w kostkę/ - sałatka też jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za radę. Kiedyś spróbuję. Czas grillowy dopiero się zaczął.

      Usuń
  2. O! Jadłam kiedyś podobną u kogoś na grillu, rzeczywiście świetnie pasuje. Fajny przepis, przyda się w sezonie grillowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że takie sałatki przydają się jako dodatki do mięsa.

      Usuń
  3. Dziękuje za wszystkie Twoje wpisy :)Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...