Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 3 ogórki kwaszone,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżego koperku,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku.
Sposób wykonania:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Studzimy je, obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę i odciśnięte z soku ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koperek. Całość doprawiamy i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Podajemy na stół i jemy razem z mięskiem z grilla i jakąś zieleniną.
Sałatkę dodaję do akcji:

Można zamiast kiszonego dodać świeżego ogórka /przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki - te pesteczki- i pokroić w kostkę/ - sałatka też jest pyszna.
OdpowiedzUsuńDziekuję za radę. Kiedyś spróbuję. Czas grillowy dopiero się zaczął.
UsuńO! Jadłam kiedyś podobną u kogoś na grillu, rzeczywiście świetnie pasuje. Fajny przepis, przyda się w sezonie grillowym:)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że takie sałatki przydają się jako dodatki do mięsa.
Usuńnie znałam takiej :)
OdpowiedzUsuńNo to już znasz :)
UsuńDziękuje za wszystkie Twoje wpisy :)Pozdrawiam ciepło !
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję za akcję :)
Usuń