Przepis znalazłam tutaj.
Składniki (na gulasz do placków):
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 10 sztuk pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 0,5 l bulionu wołowego,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz do placków. W tym celu umytego kurczaka kroimy na większe kawałki. W misce, słodką paprykę i sól, mieszamy wraz z mąką i obtaczamy w tym kurczaka. Wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony do zarumieniania.
W osobnym garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pokrojone papryki oraz pieczarki. Po 5 minutach całość zalewamy 1/3 bulionu i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy usmażonego kurczaka, wlewamy pozostałą część bulionu i całość gotujemy około 10-15 minut. Doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz można zaciągnąć mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.
Gdy gulasz jest prawie gotowy, możemy wziąć się za robienie placków ziemniaczanych. Do przepisu odsyłam tutaj. Placki robimy duże, na całą patelnię. Gdy są gotowe, na połowę placka kładziemy parę łyżek gulaszu i przykrywamy go drugą połówką placka.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - obiad)


Uwielbiam placki po węgiersku :) Muszę sprobować Twojej wersji.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz, będzie Ci smakować.
UsuńUwielbiam! A z kurczakiem wydaje się lepsze:)
OdpowiedzUsuńNo ja właśnie też wolę z kurczakiem.
UsuńBardzo lubię placki po węgiersku jednak tak jak Ty nie mogę przejeść całej porcji na raz :) Twoja wersja wygląda pysznie, muszę ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGdy robi się samemu, można zrobić tyle, ile jest się w stanie zjeść. Czyli jeden :)
UsuńPysznie wygląda! Uwielbiam placki z gulaszem, ale koniecznie z kurczakiem i dużą ilością papryki! :)
OdpowiedzUsuńDo mnie też kurczak jakoś bardziej przemawia.
Usuńsama podobnie robię takiego placuszka i gulasik do niego również czasem jest u nas z kurczaka! wspaniały obiadek. Dawno nie robiłm
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz :)
UsuńMnie też kojarzy się z górami, nie wróć, z Zakopanym :) czyli to co cepry na Krupówkach lubią najbardziej. Małżon kocha, korzysta kiedy może bo w domu nie uświadczy... bo może to i śmieszne ale boję się takich dużych placków ziemniaczanych a w zasadzie ich odwracania na patelni.... cóż może czas najwyższy nauczyć się. Dzięki za inspirację - wyzwanie. Pozdrawiam ciepło kami
OdpowiedzUsuńObracanie to najmniejszy problem. W razie czego bierzesz partnera do pomocy :)
UsuńCieszę się :)
OdpowiedzUsuńteż wolę z kurczakiem, a te Twoje placki wyszły ładniejsze niż te wszystkie restauracyjne :)
OdpowiedzUsuńNo to bardzo się cieszę i dziękuję :)
Usuńdzis zabieram sie za ten przepis na zyczenie meza:):):):)
OdpowiedzUsuńZatem powodzenia :)
UsuńWszystko przygotowane, teraz czekam na gościa i smażę placki :) Gulasz drobiowy smakuje wyśmienicie więc w połączeniu będzie jeszcze lepsze jedzonko :) Dzięki za przepis, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie jest idealne. Pozdrawiam :)
Usuńbardzo fajny przepis, jutro robię! :)
OdpowiedzUsuńKorzystam z tego przepisu juz bardzo długo . Dziekuje za niego bardzo przepyszne danie mniam!
OdpowiedzUsuńCieszę się :). Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCudowny!!! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wszyscy chwalą! Dziękuję za super przepis:-)
OdpowiedzUsuńhttps://forum.ogili.com/
Cieszę się :)
UsuńJutro robie
OdpowiedzUsuń