środa, 19 września 2012

Placki ziemniaczane na słodko

Uwielbiam placki ziemniaczane. Na szczęście robię je teraz częściej, dzięki temu, że zakupiłam urządzenie, które rewelacyjnie trze ziemniaczki. Tego brakowało w mojej kuchni. Przyznam, że w przeciwieństwie do mojego męża, najbardziej lubię placki te najprostsze, czyli posypane cukrem i tyle. Aby było ciekawiej, można dodać do nich jakiś sezonowy owoc i bitą śmietanę. Pomysłów jest wiele.
Dziś placki na słodko, a już teraz zapraszam Was na placki w wersji wytrawnej, które zagoszczą tu jutro.




Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- ok. 3 łyżek mąki,
- sól,
- jajko.

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub przy pomocy maszyny do tarcia ziemniaków. Na drobnym sitku odciskamy powstały sok. Trzemy również obraną cebulę. Ziemniaki i cebulę łączymy z mąką, jajkiem i solą (do smaku, nie za dużo). Na rozgrzanej patelni nakładamy porcje masy ziemniaczanej, rozkładamy na wybraną przez nas wielkość i smażymy z obu stron do zarumienienia.
Placki podajemy z cukrem, bitą śmietaną lub owocami.



Przepis bierze udział w akcji:

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam, choć jednak częśćiej jadam na słono ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas przeważnie jest tak, że ja jem na słodko, mąż robi sobie do tego jakiś sosik z kiełbasą. I oboje jesteśmy szczęśliwi :)

      Usuń
  2. Szczerze, nie lubię, ale za to moje chłopaki uwielbiają:) Te Twoje z jagodami mi sie podobają więc im zaproponuje nowy sposób podania:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci lubią takie rzeczy. Owoce można dać dowolne. Moje to akurat borówki amerykańskie :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dopóki nie miałam maszynki do tarcia ziemniaków, robiłam może raz na rok :/

      Usuń
    2. ja normalnie ziemnaiki tre na tarce na grubych oczkach takie sa najpyszniejsze, nie papkowate ;p

      Usuń
  4. Uwielbiam takie placuszki, zawsze robię obiady na słodko gdy jestem sama w domu i nikt nie woła "mięęęęsssaaaaa" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie tak samo robię placuszki i jadam na słodko z cukrem i ze śmietaną:) poezja!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ponadto, że magia smaku tkwi w tym, że jednak rzadko je jemy.

      Usuń
  6. polecam placki z twarogiem na słodko (twaróg + cukier puder, jak do naleśników). Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jeszcze do daje do ciasta sól i pieprz dla wyostrzenia smaku :) i zawsze jem placki ziemniaczane posypane cukrem :) albo z dzemem morelowym lub jablkowym pyszota :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a moj chlopak je ze śmietaną i cukrem :) ale musi być taka dobra kwasna smietana

      Usuń
    2. Cukrem jem najczęściej, bo takie są najprostsze i bardzo smaczne. A na pewno jest wiele sposobów ich podania.

      Usuń
  8. a kiedyś byłam w bieszczadach i jadlam raz w yzciu placki ziemniacznae po łęmkowsku :D to pychota, 1 wielki placek na pół talerza do tego sos z oscypka rozpuszczonego i normalnego zoltego :D i miesko jakies na lekko ostro ;D mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...