Dziś placki na słodko, a już teraz zapraszam Was na placki w wersji wytrawnej, które zagoszczą tu jutro.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- ok. 3 łyżek mąki,
- sól,
- jajko.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub przy pomocy maszyny do tarcia ziemniaków. Na drobnym sitku odciskamy powstały sok. Trzemy również obraną cebulę. Ziemniaki i cebulę łączymy z mąką, jajkiem i solą (do smaku, nie za dużo). Na rozgrzanej patelni nakładamy porcje masy ziemniaczanej, rozkładamy na wybraną przez nas wielkość i smażymy z obu stron do zarumienienia.
Placki podajemy z cukrem, bitą śmietaną lub owocami.
Przepis bierze udział w akcji:


Uwielbiam, choć jednak częśćiej jadam na słono ;)
OdpowiedzUsuńU nas przeważnie jest tak, że ja jem na słodko, mąż robi sobie do tego jakiś sosik z kiełbasą. I oboje jesteśmy szczęśliwi :)
UsuńSzczerze, nie lubię, ale za to moje chłopaki uwielbiają:) Te Twoje z jagodami mi sie podobają więc im zaproponuje nowy sposób podania:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzieci lubią takie rzeczy. Owoce można dać dowolne. Moje to akurat borówki amerykańskie :)
Usuńdawno nie jadłem;) pycha.
OdpowiedzUsuńDopóki nie miałam maszynki do tarcia ziemniaków, robiłam może raz na rok :/
UsuńUwielbiam takie placuszki, zawsze robię obiady na słodko gdy jestem sama w domu i nikt nie woła "mięęęęsssaaaaa" :)
OdpowiedzUsuńHehe, skąd ja to znam :)
Usuńdokładnie tak samo robię placuszki i jadam na słodko z cukrem i ze śmietaną:) poezja!!!
OdpowiedzUsuńMyślę ponadto, że magia smaku tkwi w tym, że jednak rzadko je jemy.
Usuńpolecam placki z twarogiem na słodko (twaróg + cukier puder, jak do naleśników). Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńA spróbuję. Dziękuję :)
UsuńCukrem jem najczęściej, bo takie są najprostsze i bardzo smaczne. A na pewno jest wiele sposobów ich podania.
OdpowiedzUsuń