Składniki:
- 500 g mieszanki mąk,
- 6 g drożdży instant lub 12 g świeżych rozpuszczonych w ciepłej wodzie,
- 340 ml wody o temperaturze 20-25°C (ja dałam kefir).
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wsypujemy drożdże i wlewamy wodę. Całość mieszamy na jednolitą masę przez około 10-15 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie 30 minut. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką deskę, wyrabiamy na podłużny kształt i wkładamy do podłużnej formy (ok. 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C, wkładamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie skręcamy piekarnik na 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą.
Polecam posypać chleb np. słonecznikiem, przed włożeniem go do piekarnika. Wtedy najpierw delikatnie moczymy chleb pędzelkiem.
UWAGA!
Dziś ostatni dzień konkursu "Na tropie smaków i aromatów, czyli moje podróże od kuchni". Do wygrania są 3 przewodniki kulinarne Pascala. Szczegóły konkursu tutaj.
piękny chlebuś
OdpowiedzUsuńI smaczny nad wyraz.
Usuńcudowny bochen.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrzepiękny chlbek, pachnie mi aż tutaj! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńHehe, to fakt, że zapach powala.
UsuńNominowałam Cie na moim blogu: http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję za wyróżnienie. Miło mi :)
Usuń