środa, 29 sierpnia 2012

Bób zapiekany z warzywami

Korzystając jeszcze z tego, że dostępny jest świeży bób, wykorzystałam go ponownie. Tak bardzo spodobało mi się to, że można go jeść inaczej, niż z bułką tartą. Uważam, że pomidory to nieodłączony partner bobu, dzięki czemu potrawa jest dużo lżejsza i smaczniejsza. Tym razem, po podgotowaniu bobu, zapiekłam go z pozostałymi warzywami. Efekt możecie samo zobaczyć.




Składniki:

- 50 dag bobu,
- 2 cebule,
- pół puszki groszku konserwowego,
- 3 pomidory,
- kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby
- 2 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Bób podgotowujemy w osolonej wodzie. Lekko go studzimy i obieramy ze skórki. W trakcie gotowania bobu, kroimy cebulę w krążki, drobno siekamy czosnek i oba podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz oraz liście laurowe. Całość podsmażamy przez parę minut. Wszystko delikatnie łączymy z bobem i groszkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C. Zapiekamy przez 20 minut.



7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...