Dziś polecam placki z cukinii. Robi się je tak samo jak te ziemniaczane, tylko szybciej i łatwiej, gdyż nie trzeba tracić czasu na tarcie ziemniaków. Cukinie co prawda też się trze, ale na grubych oczkach i do tego jest ona miękka, więc idzie to raz dwa. Placki polecam na większą kolację, a najlepiej jako dodatek do zupy na obiad. O ile ktoś się nie najada zupą.
Składniki:
- 2-3 cukinie,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 9 łyżek mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 - 2 rozgniecione ząbki czosnku (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć),
- 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu,
- olej do smażenia,
- jogurt naturalny do podania.
Sposób wykonania:
Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z niej sok. Dodać jajka, przesianą mąkę,
czosnek i pieprz. Dobrze wymieszać, by konsystencja była dość luźna, ale związana (podobnie jak z plackami ziemniaczanymi).
Na rozgrzanym oleju układać kolejne porcje placków. Gdy jedna strona dość mocno się zarumieni delikatnie obracamy placki. Podawać ciepłe z jogurtem naturalnym.
Smakowicie wyglądają, lubię takie placki:)
OdpowiedzUsuńNo i są zdrowe, w końcu z warzyw.
UsuńTakie placuszki kojarzą mi się z latem;)
OdpowiedzUsuńNo już prawie lato mamy. Choć dziś przyszło ochłodzenie, ale jakoś doczekamy. Pozdrawiam
UsuńSłyszałam wiele dobrego o cukiniowych placuszkach :) Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńSmakują tak samo, jak wyglądają. Ja wcześniej o nich nie słyszałam. Ostatnio przypadkiem się na nie natknęłam i od razu przypadły mi do gustu.
UsuńUwielbiam placki z cukinii! Sama robię w dwóch wersjach - tak jak Ty i po turecku.
OdpowiedzUsuńA jak jest po turecku?
UsuńZnajdziesz u mnie tu http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2011/08/tureckie-placki-z-cukinii.html
OdpowiedzUsuńRewelacja smaczne, dietetyczne przyznam sie że sama zjadłam 8 sztuk hhehehe.polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. 8 sztuk to rzeczywiście sporo :)
UsuńPlacuszki bardzo mi smakowały, ja oczywiście musiałam sobie trochę cukru sypnąć na jogurt naturalny;-)
OdpowiedzUsuńZ cukrem jak najbardziej się nadają. Wtedy smak jest konkretniejszy.
Usuń