Składniki:
- 40 dag półtłustego twarogu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Ser raz przemielić przez maszynkę lub dokładnie rozgnieść widelcem i połączyć ze śmietaną i masłem. Delikatnie wymieszać, aż powstanie dość gładka masa. Dodać posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.
Ser podaje się z ugotowanymi ziemniakami. Generalnie gotuje się je w mundurkach i tak podaje na stół, ale można też ugotować normalnie.
Smacznego!
Nigdy czegoś takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo czas spróbować :)
UsuńJako poznańska pyrka kocham nad życie i gorąco polecam:) zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię, ale jakoś rzadko się za to zabieram. A to takie proste.
UsuńNiedawno jadłam u znajomych w Poznaniu gzika i przyznam, że byłam mile zaskoczona. Podpatrzę u Ciebie jak je zrobić:)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo. Polecam gorąco.
Usuń