czwartek, 29 marca 2012

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Pyry z gzikiem, to bardzo prosta potrawa regionalna (poznańska). Wystarczy ugotować ziemniaki, a osobno przygotować serek i podać. Ot co!



Składniki:

- 40 dag półtłustego twarogu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Ser raz przemielić przez maszynkę lub dokładnie rozgnieść widelcem i połączyć ze śmietaną i masłem. Delikatnie wymieszać, aż powstanie dość gładka masa. Dodać posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.
Ser podaje się z ugotowanymi ziemniakami. Generalnie gotuje się je w mundurkach i tak podaje na stół, ale można też ugotować normalnie.

Smacznego!



Seromaniacy

6 komentarzy:

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako poznańska pyrka kocham nad życie i gorąco polecam:) zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię, ale jakoś rzadko się za to zabieram. A to takie proste.

      Usuń
  3. Niedawno jadłam u znajomych w Poznaniu gzika i przyznam, że byłam mile zaskoczona. Podpatrzę u Ciebie jak je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...