Składniki:
- ok. 4 łodygi rabarbaru,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 15 g proszku do pieczenia,
- szklanka i 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 30 g cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- sok z jednej cytryny,
- laska wanilii (można dodać zamiast tego odrobinę ekstraktu z wanilii),
- 3 łyżki śmietany.
Sposób wykonania:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na niewielkie plastry. W garnku podsmażamy rabarbar, dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego oraz ziarna i skórkę wanilii (lub ekstrakt z wanilii). Całość podgrzewamy około 10 minut.
Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szklankę cukru trzcinowego oraz 3 żółtka. Dolewamy śmietanę i po kawałku wrzucamy masło. Składniki mieszamy i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Od ciasta odkrawamy około 1/3 jego część.
Pozostałe białka ubijamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy po łyżce cukier puder cały czas miksując.
W osobnej misce robimy lukier - dodajemy sok z cytryny oraz 10 łyżek cukru pudru.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej rozwałkowaną, większą część ciasta. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy na nie lekko przestudzony rabarbar. Następnie kładziemy pianę z białek i rozkruszamy drugą część ciasta.
Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C wkładamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Przestudzony placek polewamy lukrem i podajemy najlepiej z lodami.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń