poniedziałek, 8 lipca 2019

Sałatka z brokułem i roszponką

Przepis na zdrową i pożywną sałatkę. Składniki na nią można znaleźć w sklepach zarówno latem jak i zimą, więc idealnie nadaje sią na każdą porę roku. Można ją wykorzystać jako dodatek do mięsa z grilla lub obiadu niezawierającego warzywa. Pyszna również z pieczywem na kolację lub jako przekąska do pracy.




Składniki:

- 3 pomidory,
- 1 ogórek zielony,
- 1 biała papryka (lub każda inna),
- 1/2 brokuła,
- 1 szklanka roszponki,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Pomidory, ogórek i paprykę kroimy w większą kostkę. Brokuł chwilę podgotowujemy w osolonej wodzie (dosłownie 3 minuty) lub na parze i odkładamy do wystudzenia. Dzielimy go na małe różyczki i łączymy z pozostałymi pokrojonymi warzywami oraz liśćmi roszponki. Dodajemy majonez i całość delikatnie doprawiamy.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...