niedziela, 21 lipca 2013

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami

Na ostatnim obiedzie u moich rodziców, mama podała polędwiczki w jabłkach. Nie próbowałam ich, za to mój mąż był nimi zachwycony. Postanowiłam więc je zrobić. Nie wiem, jak miały smakować, ale na pewno wyszły pyszne i zgodne z oczekiwaniami małżonka.




Składniki:

- 2 cebule,
- 2 duże jabłka,
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do zup,
- olej,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżeczki mąki.

Sposób wykonania:

Polędwiczki myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Obsypujemy przyprawami i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dobrze z każdej strony i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę oraz jabłko pokrojone w drobną kostkę i lekko podsmażamy. Co jakiś czas dolewamy trochę wody, by mięso się nie przypalało. Smażymy je na małym ogniu przez ok. 50 minut. Na koniec dolewamy wodę, przyprawiamy powstały sos przyprawą do zup i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.
Polędwiczki podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciekawe połączenie. Polecam!

      Usuń
  2. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...