wtorek, 16 lipca 2013

Deser czekoladowy z truskawkami

Ten deser jest bardzo smaczny, zwłaszcza dla maniaków czekolady. Jej delikatny posmak w puszystym musie, w połączeniu z truskawkami, tworzą powalający duet. Nie raz do niego wrócę.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla. Zamieniłam jednak oryginalne maliny na truskawki oraz proporcje.





Składniki (na 4 porcje):

- 300 g truskawek,
- 30 g cukru pudru,
- 10 g żelatyny,
- 30 g wody,
- 200 g kremówki 30%,
- 2 żółtka,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady.

Sposób wykonania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po czym delikatnie ją podgrzewamy i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z gotową żelatyną. Tak powstałą masę truskawkową rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy również żółtka, do których dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec masę łączymy z ubitą śmietaną. Gotowy mus rozlewamy na truskawki i odkładamy do lodówki jeszcze na ok. 30 minut. Przed podaniem deser posypujemy słodkim kakao.



1 komentarz:

  1. Te szklaneczki wyglądają bardzo smakowicie :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...