poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto gruszkowe z imbirem

Przyznam, że dotychczas nie miałam okazji ani robić, ani jeść ciasta, w którym wykorzystano gruszki. Ale jakoś tak mnie skusiło i spróbowałam je wykonać. Przyznam, że smak ma bardzo ciekawy, nietypowy, ale zdecydowanie pozytywnie wypada na tle innych owoców stosowanych w ciastach.
Pomysł zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.




Składniki:

- 175 g masła,
- 175 g mąki pszennej,
- 175 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- 2/3 łyżeczki tartego imbiru,
- 3 większe gruszki,
- 3 łyżeczki brązowego cukru.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do niej cukier, masło pokrojone na kawałki, jajka oraz imbir. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto wylewamy do dość małej formy (ja użyłam okrągłej o średnicy 26 cm).
Gruszki obieramy i kroimy w cieńsze plasterki. Układamy je bardzo gęsto na cieście i posypujemy brązowym cukrem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 45 minut.




2 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) i z pewnością tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco! Tak bardzo, że chyba je wypróbuję, gdy moje ogrodowe grusze zaowocują :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...