piątek, 21 czerwca 2013

Ciasto 3 bit z kajmakiem

Przyznam, że to ciasto prezentuje się wspaniale. Zachwyca swoim wyglądem, ale i smakiem. I wcale nie robi się go długo, poza samym gotowaniem mleka do masy kajmakowej. Gorąco polecam.
Przepis znalazłam tutaj.




Składniki:

- ok. 75 dag herbatników maślanych,
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
- 2 budynie waniliowe,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 10 dag miękkiego masła,
- 0,7 l mleka 2%,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 Śnieżka,
- 6 kostek gorzkiej czekolady.

Sposób wykonania:

Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Prostokątną dużą blachę (ja użyłam o wymiarach 24x40 cm) smarujemy masłem tylko na dnie. Wykładamy szczelnie herbatnikami i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Z 0,5 litra mleka przygotowujemy budyń wg przepisu (rozpuszczamy w części zimnego mleka i wlewamy do gotującej się reszty) i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy budyń co jakiś czas mieszamy, by nie powstała twarda skórka. W tym czasie masło ucieramy z cukrem i tak przygotowane dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Całość ucieramy na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę budyniową przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. 200 ml mleka ubijamy ze Śnieżką. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy po kilka łyżek galaretki, cały czas miksując. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.




3 komentarze:

  1. Najlepsze na świecie ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to się nazywa ciacho na wypasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie, ale ilosc ubijania i ucierania lekko mnie przeraza... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...