Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- ok. 75 dag herbatników maślanych,
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
- 2 budynie waniliowe,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 10 dag miękkiego masła,
- 0,7 l mleka 2%,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 Śnieżka,
- 6 kostek gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Prostokątną dużą blachę (ja użyłam o wymiarach 24x40 cm) smarujemy masłem tylko na dnie. Wykładamy szczelnie herbatnikami i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Z 0,5 litra mleka przygotowujemy budyń wg przepisu (rozpuszczamy w części zimnego mleka i wlewamy do gotującej się reszty) i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy budyń co jakiś czas mieszamy, by nie powstała twarda skórka. W tym czasie masło ucieramy z cukrem i tak przygotowane dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Całość ucieramy na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę budyniową przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. 200 ml mleka ubijamy ze Śnieżką. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy po kilka łyżek galaretki, cały czas miksując. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Najlepsze na świecie ciacho;)
OdpowiedzUsuńI to się nazywa ciacho na wypasie :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie, ale ilosc ubijania i ucierania lekko mnie przeraza... :)
OdpowiedzUsuńThe Star Casino Review | Lucky Club Live
OdpowiedzUsuńThe Star casino in Sydney provides all sorts of gambling action to its players. The Star also offers you various promotions, games and jackpots to try out. Rating: 4 · Review by Lucky luckyclub Club Live