piątek, 24 maja 2013

Włoskie ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe - nigdy wcześniej takiego nie jadłam. Aż tu nagle mój mąż postanowił je zrobić. I jest to drugie ciasto, które małżonek robi, obok drożdżowego z jabłkami. Choć ma dar raczej do dań mięsnych i makaronowych, to te dwa jego wyjątki są ..... warte grzechu. Gorąco polecam.
Przepis na ciasto pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata".



Składniki ciasta:

- 18 dag orzechów laskowych,
- 3 jajka,
- 12 dag masła,
- 18 dag cukru,
- 25 dag mąki pszennej,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oliwy,
- 150 ml mleka.

Składniki polewy czekoladowej:

- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób wykonania:

Orzechy rozsypujemy na blasze tak, by tworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez kilka minut, aż do zbrązowienia i popękania skórki. Należy uważać, by nie piec orzechów zbyt długo, bo przypalone mają gorzkawy smak. Następnie orzechy wysypujemy na ścierkę kuchenną, chwytamy jej 4 końce i trzemy orzechy o siebie, by oddzieliła się od nich skórka. Tak przygotowane orzechy mielimy w młynku.
W misce miksujemy jajka z masłem i cukrem. Kolejno dodajemy  skórkę z cytryny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie orzechy, oliwę i mleko. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Do wykonania polewy, w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier i kakao, po czym cały czas mieszamy, aż do połączenia składników.
Gdy ciasto przestygnie, polewamy je ciepłą jeszcze polewą czekoladową.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. pysznie wygląda!
    Gratuluję zdolnego męża:D
    Mój też nie ma problemu z daniami wytrawnymi, ale pieczenie to tylko moja działka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, bo do niedawna u nas było tak samo :)

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że to ciasto bardzo... męsko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no troche tak. A i tak sama z siebie ozdobiłam je polewą. Ale smak ma już nie taki męski :)

      Usuń
  3. Ja niestety przed moim mezem chyle czola, bo zanim poszedl na studia, chcial wyrobic sobie jakis pozyteczny zawod. I skonczyl technikum z tytulem "Piekarz Cukiernik"! Wiec w pieczeniu mu nigdy nie dorownam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, no to zazdroszczę. Choć z drugiej strony bałabym się uzależnienia od słodkiego i tego konsekwencji :)

      Usuń
  4. Jak coś jest z włoskie i do tego orzechami, to musi być pyszne.
    Tobie szczerze gratuluję udanego Małżonka, a Małżonkowi szczerze gratuluję udanego wypieku. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja też uwielbiam wszystko, co włoskie.

      Usuń
  5. Mmm, ja ciasta orzechowe lubię :) To wygląda wyjątkowo kusząco :)
    Mój C. się do pieczenia nie garnie, ale jak zrobi mięsko, to klękajcie narody...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mężczyźni z reguły są najlepsi właśnie w przygotowaniu różnych mięs. I chwała im za to.

      Usuń
  6. Mąż, który robi takie wypieki to skarb :) Chętnie zjadłabym kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...