niedziela, 26 maja 2013

Kurczak po chińsku z ananasem

Kurczak ten pochodzi z kuchni chińskiej, robi się go szybko i smakuje wyśmienicie. Polane sosem słodko-kwaśnym jest ciekawym połaczeniem róznych smaków.
Przepis pochodzi z kolekcji "Kulinarny atlas świata".



Składniki:

- 2 filety z piersi kurczaka,
- sól, pieprz,
- w oryginale sherry, którego ja nie dodałam,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/4 szklanki sezamu,
- 1 jajko,
- olej,

do sosu słodko-kwaśnego:

- ananas z puszki,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- 1/4 szklanki wody,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki oleju,
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru.

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i sherry. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. W tym celu miksujemy blenderem 3 plasterki ananasa na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia.
Na jednym talerzu łączymy bułkę tartą z sezamem, na drugim roztrzepujemy jajko. Kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce z sezamem. Odkładamy na 5 minut. W tym czasie mocno rozgrzewamy olej w woku na wysokość 5 cm (ja użyłam głębokiej patelni). Każdy kawałek kurczaka smażymy z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Uważamy, by nie smażyło się zbyt długo, by się nie wysuszyło. Powinno być soczyste i wilgotne.
Jednocześnie sos podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając, aż do jego zgęstnienia
Upieczonego i odsączonego z tłuszczu kurczaka, kroimy na plasterki i polewamy ciepłym sosem. Podajemy z resztą ananasów pozostałych w puszce.



2 komentarze:

  1. ależ mam na niego ochotę:) wspaniale podany!

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcające :) polecam wypróbować połączenie kurczaka i ananasa z grilla http://www.zgrilla.pl/slodkie-szaszlyki-z-ananasa-i-kurczaka/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...