czwartek, 2 maja 2013

Naleśniki z kajmakiem

Jeśli brakuje Wam pomysłu na to, co zjeść po obiedzie, to proponuję słodką przekąskę, która idealnie nadaje się na deser bądź kolację.


Składniki:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- ok. 1,5 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli.

Sposób wykonania:

Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy masa wystygnie, przygotowujemy naleśniki. Mąkę, mleko, wodę, jajko oraz sól łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lejąca i odrobinę gęsta. Na rozgrzanej patelni (ja używam teflonową i bez żadnego tłuszczu) wylewamy placki masy naleśnikowej, rozlewamy ją po całej patelni i smażymy po ok. 1,5 minuty na każdej ze stron.
Gotowe naleśniki przekładamy masą kajmakową. Możemy je posypać kakao lub ozdobić polewą czekoladową.


4 komentarze:

  1. Mm, rozpustne naleśniki. Idealne na leniwy poranek.

    OdpowiedzUsuń
  2. *_*
    Naleśniki i kajmak i jestem w niebie, kocham!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio wcinałam z nutellą i też były pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm rozkosz dla podniebienia:) kocham takie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...