poniedziałek, 6 maja 2013

Makaron ze szpinakiem i soczystym kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest potrawą dość popularną. Jednak zazwyczaj kurczaka kroi się wtedy na kawałki i łączy z makaronem. Tym razem kurczaka podaję w kawałku, gdyż mój małżonek wyszukał metodę na kurczaka smażonego na patelni, który wcale nie jest suchy!. Tajemnicą jest żeliwna patelnia grillowa. Jej właściwości są niesamowite, bo upieczone na niej mięso pozostaje soczyste i miękkie. 



Składniki:

- 1 paczka mrożonego szpinaku ze śmietaną w liściach,
- porcja dla 2-3 osób makaronu spaghetti lub tagliatelle,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,
- słodka śmietana,
- 2 filety piersi z kurczaka,
- ketchup, musztarda, bazylia,
- olej do podsmażenia.

Sposób wykonania:

Godzinę przed przygotowaniem potrawy, wyjmujemy szpinak z zamrażalnika. Ponadto w miseczce mieszamy parę łyżek oleju z ketchupem, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy piersi kurczaka pokrojone na większe kawałki (1 pierś dzielimy na mniej więcej 4 kawałki). Odkładamy do lodówki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Cały czas mieszamy, by się nie przypalił. Po chwili dorzucamy szpinak i dusimy go pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotujemy  makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzamy go.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Łączymy z paroma łyżkami śmietany. Na koniec dodajemy ugotowany makaron do szpinaku i delikatnie mieszamy.
W trakcie duszenia szpinaku, na patelni żeliwnej, mocno rozgrzewamy olej. Smażymy zamarynowanego kurczaka na każdej ze stron przez kilka minut.
Makaron posypujemy startym serem i kładziemy na niego upieczonego, soczystego kurczaka.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. właśnie na cos takiego mam dzisiaj ochotę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron ze szpinakiem, jednak najbardziej w wersji bezmięsnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że też wolę bez mięsa, ale wiesz.... jest jeszcze mąż, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny blog :) Nominowałam go do akcji blogowej: 11 pytań. Więcej szczegółów na moim blogu: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za wyróżnienie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...