poniedziałek, 13 maja 2013

Ryż po portugalsku

Sam ryż bywa zbyt suchy i nie zawsze pasuje do każdej potrawy. Jeśli przygotowujemy potrawę mięsną, nie zawierającą sosu, którym możemy polać ryż, warto skorzystać z opcji przygotowania ryżu o konretnym smaku. Idealnie nadaje się on do kurczaka, czy innego kawałka mięsa.





Składniki:

- 200 g długoziarnistego ryżu (na ok. 4 osoby),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 800 ml gorącego rosołu z kurczaka,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 25 g masła,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek. Cały czas mieszając, podsmażamy je na złoty kolor, po czym dodajemy ryż. Smażymy go jeszcze przez 2 minuty, dokładnie obtaczając ryż w oliwie. W tym czasie mieszamy koncentrat z rosołem i wlewamy go do ryżu. Gdy rosół się zagotuje, dodajemy oregano, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 30 minut na  małym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wchłonie cały rosół, przy użyciu widelca, delikatnie łączymy go z papryką, solą i pieprzem, a na koniec z masłem.

4 komentarze:

  1. oj tak, taki ryż jest pyszny i pasuje do każdego mięska;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten sposób przyrządzenia ryżu

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musze sprobowac! Uwielbiam ryz, nawet zwykly, bialy i suchy, ale moj maz tylko ziemniaki i ziemniaki... Moze to mu posmakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny pomysł, zapisałam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...