piątek, 17 maja 2013

Bezy kawowe czy kakaowe?

Bezy są dobre w każdej postaci, jak dla mnie. Kusiło mnie od dawna zrobić bezy kawowe i kakaowe. Aż w końcu nadarzyła się okazja i zrobiłam. Oczywiście, dla kogoś, kto zrobi zwykłe bezy, te nie będą problemem. Ja nie dodałam zbyt dużo kakao i kawy, bo chciałam, by te smaki były delikatnie wyczuwalne, a niezbyt intensywne. Gorąco polecam.




Składniki (na ok. 15 sztuk):

- 2 białka,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka bardzo drobnej rozpuszczalnej kawy (ja dałam Maxwell House) lub 1 łyżeczka gorzkiego kakao (w zależności od tego, na jaki smak się decydujemy - ja podzieliłam ubite białko na pół i zrobiłam oba smaki, wtedy dałam po pół łyżeczki kawy i kakao).

Sposób wykonania:

Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kawę lub kakao. Gotową masę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gotowe beziki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 2 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.







5 komentarzy:

  1. mniam;)
    Ja mam problem, bo na mojej kuchence nie ma temperatury piekarnika, tylko namalowane płomyczki;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat dla bez temperatura nie jest aż tak istotna. Byle dość niska i byle czas grzania był długi.

      Usuń
  2. biorę i te i te:) uwielbiam bezy:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...