poniedziałek, 17 grudnia 2012

Po prostu karkówka pieczona

Nie będę ukrywać, że pieczone mięso nie jest moim ulubionym daniem. Ba! Nie lubię go. Mimo to, bywa na naszym stole, gdyż mąż przepada za takim obiadem. Chyba jak większość mężczyzn. Zatem dziś przedstawiam danie konkretne - kawał mięsa pieczonego w przyprawach.



Składniki:

- 0,5 kg karkówki,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra,
- tymianek, majeranek, cząber,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mąki,
- woda do podlewania mięsa.

Sposób wykonania:

Olej dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Umyte i pokrojone w plastry mięso obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie w brytfannie mocno rozgrzewamy olej. Chwilę podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, po czym smażymy mięso z każdej strony. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gdy mięso jest mocno zarumienione z obu stron, zmniejszamy ogień i smażymy karkówkę pod przykryciem. Czas pieczenia zależy od jakości i grubości mięsa. Nie może być krótki, by mięso było miękkie i kruche. Zarezerwujmy sobie dobre 1,5 godziny. Co jakiś czas można mięso podlać odrobiną wody, a na koniec zaciągnąć mąką wymieszaną w zimnej wodzie.
Karkówkę najlepiej podawać z ziemniaczkami polanymi powstałym sosem i cebulką.


3 komentarze:

  1. Cieszę się, że wróciłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wróżka: Zapraszamy wszystkich gotujących-fotografujących do konkursu:
    http://www.wrozka.com.pl/konkursy?controller=konkurs&kid=61&page=1

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...