czwartek, 20 grudnia 2012

Dwukolorowa babka

Zawsze dziwiłam się, jak powstają warstwy babki dwukolorowej, potocznie zwaną zebrą. Nie przypuszczałam, że to takie proste. Zatem dla jeszcze niezdecydowanych - polecam.
Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz.



Składniki:

- 5 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wody,
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- cukier puder.

Sposób wykonania:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy po szklance mąki na przemian z olejem i wodą. Dosypujemy proszek do pieczenia i parę kropel aromatu waniliowego. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, do drugiej 2 łyżki kakao i również dokładnie mieszamy. Do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką, na sam środek, kładziemy kolejno po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego!

3 komentarze:

  1. czyli tzw. zebra :-)
    Śliczna Ci wyszła :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. ładna ci wyszła lubię takie babki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo:) zakochałam sie w tych paseczkach:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...