Zawsze dziwiłam się, jak powstają warstwy babki dwukolorowej, potocznie zwaną zebrą. Nie przypuszczałam, że to takie proste. Zatem dla jeszcze niezdecydowanych - polecam.
Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wody,
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy po szklance mąki na przemian z olejem i wodą. Dosypujemy proszek do pieczenia i parę kropel aromatu waniliowego. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, do drugiej 2 łyżki kakao i również dokładnie mieszamy. Do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką, na sam środek, kładziemy kolejno po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
czyli tzw. zebra :-)
OdpowiedzUsuńŚliczna Ci wyszła :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
ładna ci wyszła lubię takie babki :-)
OdpowiedzUsuńcudo:) zakochałam sie w tych paseczkach:)
OdpowiedzUsuń