Ciasteczka idealnie nadają się na święta, jeśli ktoś nie lubi pierników. Ja teoretycznie je lubię, ale denerwuje mnie, że są takie twarde. Więc znalazłam alternatywę - bardzo kruche ciasteczka, które również mogą być ozdabiane przez dzieci.
Składniki:
- 30 dag mąki ziemniaczanej,
- 50 dag maki pszennej,
- 30 dag masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka śmietany,
- mak, kakao, olejki zapachowe,
- biała i ciemna polewa.
Sposób wykonania:
Mąkę siekamy z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, śmietanę
i zagniatamy gładkie ciasto. Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku
jest mocno sypkie.- 50 dag maki pszennej,
- 30 dag masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka śmietany,
- mak, kakao, olejki zapachowe,
- biała i ciemna polewa.
Sposób wykonania:
Ciasto dzielimy na kilka części. Do jednej dodajemy parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodajemy łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypujemy łyżkę kakao. Dobrze wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinamy dowolne świąteczne kształty. Najlepsze, ale dość czasochłonne, to wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Tym razem nie miałam na to czasu, jednak gorąco polecam.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej sreberkiem i piec w 180°C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Dekorujemy polewą czekoladą i kolorową posypką.
Ciasteczka nadają się do długiego przechowywania.
Ja robię ciasteczka białe, z kakao i te z marmoladą. I polewam polewami: waniliową i czekoladową.
Przepis dodaję do akcji:
ale apetyczne i jak ładnie przybrane:)
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcie,to już dzieło dzieci :)
Usuńale słodko <3
OdpowiedzUsuń