poniedziałek, 17 września 2012

Ciasto idealne - owoce plus beza

Jakiś czas temu trafiłam na blog, na którym roi się od przepięknych ciast. Zdecydowanie te z dodatkiem bezy podbiły moje serce i tylko czekałam na okazję, by je zrobić. Wiedziałam, że warto i nie myliłam się. Ciasto jest rewelacyjne. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że nawet mój ojciec je pochwalił, czego, wierzcie mi, nie robi nigdy na głos. Tym razem się wyłamał :)


Składniki:

ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- 200 g masła,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,

beza:
- 5 białek,
- 150 g cukru,

dodatkowo:
- 500 g truskawek,
-  2 łyżki cukru.

Sposób wykonania:

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
W tym przepisie autorka wykorzystała tylko 1/3 część ciasta, ja jednak wzięłam dużą tortownicę i wykorzystałam dobre 2/3 całości. Ciastem wykładamy dno foremki (moja była okrągła o średnicy 32 cm), nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem i podpiekamy 10-15 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy.
W tym czasie truskawki mieszamy z cukrem. Osobno ubijamy białka. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Na przestudzone ciasto rozkładamy truskawki, a na nie, ubitą pianę z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C  termoobiegiem i pieczemy ok. 40 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy, a ciasto studzimy w nim około pół godziny.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Z tą bezą wygląda naprawdę kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! Proste i pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm żyć nie umierać! ja mogę mieć codziennie takie boskie ciasto. dla mnie również idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj codziennie, to byśmy były grube, że hej. Ale przynajmniej w weekendy :)

      Usuń
  4. Oj tak, ten typ ciasta zasługuje na największe pochwały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro już tak polecasz to wypróbuję, wspaniałych przepisów na ciasta nigdy za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie urocze, może zastąpie truskawy śliwkami - tak sezonowo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za spokojem mogą to być dowolne owoce, ale również rabarbar, jak u źródła.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...