niedziela, 26 sierpnia 2012

Zmyślony jabłecznik

Przepis na ten jabłecznik dostałam wiele lat temu od przyjaciółki. Pod taką nazwą zapisałam go sobie w zeszycie, gdyż mocno kojarzyła się z jej nazwiskiem. Przepis jest o tyle ciekawy, że jest prosty. Po prostu wrzucamy składniki do miski i mieszamy. I do tego nie znam osoby, której ten jabłecznik by nie smakował.




Składniki:

- 4 jaja,
- 1 margaryna 250 g,
- 2 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- mus jabłkowy (duży słoik lub można zrobić samemu).

Sposób wykonania:

Cukier ucieramy z jajkami, po czym po kawałku dodajemy margarynę. Wsypujemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i po jednej szklance mąki na przemian z łyżką kwaśnej śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie i dość długo.  2/3 ciasta wykładamy na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką (ciasta jest dość dużo, więc ja używam formy o wymiarach 24 x 40 cm). Na ciasto równomiernie rozkładamy masę jabłkową, a na nią ostrożnie pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.



I przypominam o konkursie z nagrodami. Tylko do czwartku!
http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/zapraszam-na-konkurs-z-nagrodami.html



Przepis dodaję do akcji:

31 komentarzy:

  1. Ale apetyczne ciasto. :) Uwielbiam jabłecznik, a ten naprawdę nie wydaje się bardzo trudny w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najprostszy jabłecznik, jaki znam. I zawsze wychodzi.

      Usuń
  2. Takie proste, acz na pewno pyszne, jabłeczniki potrafią polepszyć nie jeden deszczowy, jesienny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny, w sam raz przydałby mi się taki na dzisiejszą niedzielę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę, częstuj się. Jeszcze trochę zostało, bo to spora blacha była.

      Usuń
  4. Super przepis! Zapisane! Napewno skorzystam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki jabłecznik....pyszności!!! Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, z chęcią się poczęstuję ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie!
    Z chęcią zjadłabym kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc albo się poczęstuj, albo zrób. Będziesz miała całe dla siebie.

      Usuń
  8. Ach te przepyszne jabłeczniki, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis, swój wyrzucam do kosza i od dzis moja ulubiona szarlotka bedzie pieczona z tego przepisu :-)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ten Twój jeszcze mam, tylko jakoś nie mogłam się za niego zabrać :)

      Usuń
  10. zmyślony ale na pewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmyślony, to on jest tylko z nazwy. Na szczęście.

      Usuń
  11. przepis szybki, prosty a ciasto jakie smaczne hhhhmmmmmm pychotka , rodzinka w sobote zajadała sie ze smakiem z lodami waniliowymi i bita smietaną :-)))) super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się cieszę :). Z lodami wiadomo, najlepsze.

      Usuń
  12. Super przepis zrobiłam tylko że jabłuszka starłam na tarce i też bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka można oczywiście zrobić samemu, jeśli tylko ma się na to czas i ochotę. Cieszę się, że smakowało.

      Usuń
  13. Ciasto idealne. Robilam juz z jablkami (zastępując szklankę maki tortowej-krupczatką), ze sliwkami i czerwonymi porzeczkami.Dziekuje!😘😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, więc to wspaniały pomysł. Spróbuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...