poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Penne z tuńczykiem i pomidorami
Składniki (na 2 osoby):
- 2 pomidory,
- 1 mała puszka tuńczyka w oleju (170 g),
- 10 dag serka pleśniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- makaron penne.
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojony czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy tuńczyk i smażymy przez około 5 minut. Pomidory spażamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do tuńczyka. Trzymamy na ogniu przez ok. 15-20 minut. Całość doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami. Na koniec rozkruszamy ser pleśniowy i czekamy, aż lekko się roztopi, delikatnie mieszając.
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie jak tylko zdobędę składniki zabieram się za przyrządzanie bo aż mi ślinka cieknie .
OdpowiedzUsuńNo to smacznego :)
UsuńMmmm, bardzo apetyczne danie! Muszę zrobić!!!
OdpowiedzUsuńNo to musisz zrobić. Bo warto.
Usuńmniammmmmm
OdpowiedzUsuńjak tuńczyk, to właśnie z pomidorami!:)
Bo wtedy nie jest suchy.
UsuńUwielbiam penne z sosem pomidorowym, mniam.
OdpowiedzUsuńJa też. Choć ja lubię wszelkie makarony.
UsuńOj, uwielbiam to danie! :D Tuńczyk, pomidory i makaron (i oczywiście ser zółty) to jedno z najlepszych możliwych połączeń. ;)
OdpowiedzUsuńNo ser żółty też. Zawsze zapominam o nim napisać :)
UsuńOj ale pyszności, aż ślinka cieknie :)) Ulubione danie :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńA myślałam, że mało kto to lubi. A tu proszę.
UsuńPoproszę na obiadek :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że już dawno nie ma. Ale następnym razem, będę pamiętać :)
UsuńObiad, prosty, szybki i smaczny, tylko u mnie pewnie pecorino zastąpiłby pleśniowy. Zaprosiłam Cię do zabawy blogerowej, jak chcesz to zajrzyj do mnie do postu o zupie z kopru. ;)
OdpowiedzUsuńNo ja właśnie za pleśniowym nie przepadam, ale mąż go uwielbia, więc tak go dodajemy tu i ówdzie
UsuńNo i dziękuję za zaproszenie do zabawy.
UsuńTak, odpowiada się na te same pytania, to chyba po to, żeby się trochę poznać. Też właśnie pierwszy raz brałam udział w takiej zabawie. :)
Usuństronka polecona przez siostrę i od razu trafia do moich ulubionych! a danie- niebo w gębie:) Olka
OdpowiedzUsuńNo to bardzo się cieszę i witam :)
Usuńdanie rewelacja , idealne by przemycic troche ryby w menu:-)) szybkie i smaczne goraco polecam.
OdpowiedzUsuńRyby nigdy za wiele. Niby zwykła potrawa, a furorę robi :)
UsuńRobię coś podobnego, ale bez serka pleśniowego i czosnku. Chętnie spróbuję twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńCzosnek jest tutaj nieodzowny. Co do serka, jeśli ktoś lubi, to będzie smakować :)
Usuńno pycha, musiałam zrobić coś na szybko i na szczęście składniki były w domu, wyszło naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę. Takie szybkie obiady są potrzebne najczęściej.
Usuń