poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Penne z tuńczykiem i pomidorami



Składniki (na 2 osoby):

- 2 pomidory,
- 1 mała puszka tuńczyka w oleju (170 g),
- 10 dag serka pleśniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- makaron penne.

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojony czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy tuńczyk i smażymy przez około 5 minut. Pomidory spażamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do tuńczyka. Trzymamy na ogniu przez ok. 15-20 minut. Całość doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami. Na koniec rozkruszamy ser pleśniowy i czekamy, aż lekko się roztopi, delikatnie mieszając.



Przepis dodaję do akcji:

Warzywa psiankowate 2012 Pomidorowe inspiracje

26 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie jak tylko zdobędę składniki zabieram się za przyrządzanie bo aż mi ślinka cieknie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, bardzo apetyczne danie! Muszę zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammmmmm
    jak tuńczyk, to właśnie z pomidorami!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam penne z sosem pomidorowym, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Choć ja lubię wszelkie makarony.

      Usuń
  5. Oj, uwielbiam to danie! :D Tuńczyk, pomidory i makaron (i oczywiście ser zółty) to jedno z najlepszych możliwych połączeń. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ser żółty też. Zawsze zapominam o nim napisać :)

      Usuń
  6. Oj ale pyszności, aż ślinka cieknie :)) Ulubione danie :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A myślałam, że mało kto to lubi. A tu proszę.

      Usuń
  7. Poproszę na obiadek :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że już dawno nie ma. Ale następnym razem, będę pamiętać :)

      Usuń
  8. Obiad, prosty, szybki i smaczny, tylko u mnie pewnie pecorino zastąpiłby pleśniowy. Zaprosiłam Cię do zabawy blogerowej, jak chcesz to zajrzyj do mnie do postu o zupie z kopru. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja właśnie za pleśniowym nie przepadam, ale mąż go uwielbia, więc tak go dodajemy tu i ówdzie

      Usuń
    2. No i dziękuję za zaproszenie do zabawy.

      Usuń
    3. Tak, odpowiada się na te same pytania, to chyba po to, żeby się trochę poznać. Też właśnie pierwszy raz brałam udział w takiej zabawie. :)

      Usuń
  9. stronka polecona przez siostrę i od razu trafia do moich ulubionych! a danie- niebo w gębie:) Olka

    OdpowiedzUsuń
  10. danie rewelacja , idealne by przemycic troche ryby w menu:-)) szybkie i smaczne goraco polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryby nigdy za wiele. Niby zwykła potrawa, a furorę robi :)

      Usuń
  11. Robię coś podobnego, ale bez serka pleśniowego i czosnku. Chętnie spróbuję twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek jest tutaj nieodzowny. Co do serka, jeśli ktoś lubi, to będzie smakować :)

      Usuń
  12. no pycha, musiałam zrobić coś na szybko i na szczęście składniki były w domu, wyszło naprawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę. Takie szybkie obiady są potrzebne najczęściej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...