Przepis na ten jabłecznik dostałam wiele lat temu od przyjaciółki. Pod taką nazwą zapisałam go sobie w zeszycie, gdyż mocno kojarzyła się z jej nazwiskiem. Przepis jest o tyle ciekawy, że jest prosty. Po prostu wrzucamy składniki do miski i mieszamy. I do tego nie znam osoby, której ten jabłecznik by nie smakował.
Składniki:
- 4 jaja,
- 1 margaryna 250 g,
- 2 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- mus jabłkowy (duży słoik lub można zrobić samemu).
Sposób wykonania:
Cukier ucieramy z jajkami, po czym po kawałku dodajemy margarynę. Wsypujemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i po jednej szklance mąki na przemian z łyżką kwaśnej śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie i dość długo. 2/3 ciasta wykładamy na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką (ciasta jest dość dużo, więc ja używam formy o wymiarach 24 x 40 cm). Na ciasto równomiernie rozkładamy masę jabłkową, a na nią ostrożnie pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.
I przypominam o konkursie z nagrodami. Tylko do czwartku!
http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/zapraszam-na-konkurs-z-nagrodami.html
Przepis dodaję do akcji:
Ale apetyczne ciasto. :) Uwielbiam jabłecznik, a ten naprawdę nie wydaje się bardzo trudny w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńTo najprostszy jabłecznik, jaki znam. I zawsze wychodzi.
UsuńTakie proste, acz na pewno pyszne, jabłeczniki potrafią polepszyć nie jeden deszczowy, jesienny dzień :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście letni pochmurny dzień również.
Usuńfantastyczny, w sam raz przydałby mi się taki na dzisiejszą niedzielę
OdpowiedzUsuńAleż proszę, częstuj się. Jeszcze trochę zostało, bo to spora blacha była.
UsuńSuper przepis! Zapisane! Napewno skorzystam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak smakował.
UsuńTaki jabłecznik....pyszności!!! Mniam! :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, z chęcią się poczęstuję ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, częstuj :)
UsuńMmm fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek...
Więc albo się poczęstuj, albo zrób. Będziesz miała całe dla siebie.
UsuńAch te przepyszne jabłeczniki, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńNo nie? :)
UsuńUrocza nazwa :)))
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńsuper przepis, swój wyrzucam do kosza i od dzis moja ulubiona szarlotka bedzie pieczona z tego przepisu :-)))))
OdpowiedzUsuńA ten Twój jeszcze mam, tylko jakoś nie mogłam się za niego zabrać :)
Usuńzmyślony ale na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńZmyślony, to on jest tylko z nazwy. Na szczęście.
Usuńprzepis szybki, prosty a ciasto jakie smaczne hhhhmmmmmm pychotka , rodzinka w sobote zajadała sie ze smakiem z lodami waniliowymi i bita smietaną :-)))) super
OdpowiedzUsuńNo to się cieszę :). Z lodami wiadomo, najlepsze.
Usuńmmmm kuszące :-)
OdpowiedzUsuńPozostaje spróbować :)
UsuńSuper przepis zrobiłam tylko że jabłuszka starłam na tarce i też bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńJabłka można oczywiście zrobić samemu, jeśli tylko ma się na to czas i ochotę. Cieszę się, że smakowało.
UsuńCiasto idealne. Robilam juz z jablkami (zastępując szklankę maki tortowej-krupczatką), ze sliwkami i czerwonymi porzeczkami.Dziekuje!😘😘
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami, więc to wspaniały pomysł. Spróbuję :)
Usuń