piątek, 3 sierpnia 2012

Owoce zatopione w słodkiej piance

Kolejny sposób na wykorzystanie porzeczek czerwonych i czarnych, których moje dzieci nie chcą jeść bez niczego, gdyż rzeczywiście są dość kwaśne. Co prawda w deserze za bardzo ich nie widać, tylko dają delikatny wzorek na spodzie pucharka, ale zapewniam, że są. Ponadto do deseru można użyć dowolnych owoców do ozdoby.



Składniki (na 4 porcje):

- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki porzeczek,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób wykonania:

W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy do lekkiego spienienia, po czym powoli wlewamy wystudzoną galaretkę. Całość ubijamy na lekką pianę. Do pucharków rozkładamy porzeczki i zalewamy je jogurtem z galaretką. Wstawiamy do lodówki aż do stężenia.
Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i przy pomocy sac-a-poche ozdabiamy pucharki krótko przed podaniem. Na wierzch można wyłożyć jeszcze owoce sezonowe; pozostałe porzeczki, maliny czy jagody. Ja dodałam maliny, by osłodzić lekko deser.


 

8 komentarzy:

  1. cudownie wygląda, ale musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pianka jest rewelacyjna. Sama się nią zachwycam za każdym razem, gdy ją robię.

      Usuń
  2. śliczna jest ta Twoja pianka

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie desery w miseczkach, są idealne do powolnego machania łyżeczką i delektowania się smakiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Teoretyczie. Ale ja tego deseru nie jem zbyt wolno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz, że jak zobaczyłam, to nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam? Jest bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się cieszę, że smakowało. Ja wracam do niego dość często.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...