niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto marchewkowe w nietypowej wersji

Ciasto marchewkowe jest nietypowe. Bo z oleju, a nie z masła, bo z marchewki. A smakuje po prostu jak piernik. Robiłam je dość często, ale zawsze posypane cukrem pudrem. Jednak chciałam inaczej. Szukając w internecie pomysłu, napotykałam na masę budyniową, cytrynową czy z serka Philadelhia. Ale jakoś mi to nie pasowało. Później pomyślałam, że przecież pierniki często przekłada się powidłami! No to pomysł już był, wystarczyło go zrealizować. I przyznam, że ciasto marchewkowe przełożone powidłami i polane polewą czekoladową jest nieporównywalnie lepsze, od tego suchego. Gorąco polecam.
Mała uwaga: przepis mam od szwagierki. Choć wiem, że pojawiają się różne wersje na blogach, to nie są one źródłem tego przepisu!



Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki oleju,
- 4 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki marchewek (mi wyszło 7 sztuk),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 słoik powideł śliwkowych,
- 1 gorzka czekolada,
- 1/2 szklanki mleka.

Sposób wykonania:

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy marchew przetartą na tarce o małych oczkach (ale nie tych najmniejszych, tylko podłużnych) i dalej mieszamy.
Do woreczka wkładamy orzechy i rozbijamy je tłuczkiem. Wrzucamy je do gotowej masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je w poprzek na pół, smarujemy dolną część powidłami i przykrywamy górną częścią.
Osobno, w kąpieli wodnej (w garnku postawionym na innym garnku, w którym gotuje się woda) rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z mlekiem, aż do otrzymania gładkiej masy. Lekko ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta.


32 komentarze:

  1. Lubię to wilgotne, słodkie, a nawet zdrowe ciasto. :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze serwujemy sobie marchewkę, podając to ciasto, więc samo zdrowie.

      Usuń
  2. ciasto pięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wprost obłędnie. Lubię tego typu ciasta i najczęściej piekę je jesienią

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niezależnie od pory roku. A że dawno nie piekłam, a zaopatrzyłam się ostatnio w urządenie, które wszystko pięknie trze, to tak mnie naszło.

      Usuń
  4. Świetnie wygląda! Marchewkowe ciastka już były, ale ciasto jeszcze nie:) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowe ciasta są cudowne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt. Ale w takim zestawieniu jeszcze bardziej przypada mi do gustu.

      Usuń
  6. Marchewkowe są pyszne, a w takiej wersji nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze przekładam serkiem typu Philadelhia zmieszanym z roztopioną białą czekoladą i startą skórką z pomarańczy :) Twój marchwiak wygląda równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie do serka nie mogłam się przekonać. Ale chętnie bym spróbowała dla porównania.

      Usuń
  8. Pychotka. Jak dawno już nie jadłam ciasta marchewkowego :)) mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. na rękach nosiłabym osobę, która ciasto to wymyśliła...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie!!! W mojej wersji jest ananas z puszki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tygrysica a sodę bardzo czuć? bo całkiem sporo się jej dodaje. Mam ochotę na takie marchewkowe, ale mój organizm bardzo sody nie lubi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie czułam, ale jeśli organizm się buntuje, to może daj jej mniej, ale za to więcej proszku do pieczenia.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedz. Miłego dnia! :)))

      Usuń
  12. Świetnie i bardzo ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda rewelacyjnie! Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z marchewki, ale chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje po prostu jak piernik. Marchewki nawet nie wyczujesz. Fenomen jakiś.

      Usuń
  14. Ciasto rewelka, w piekarniku jest wlasnie po raz trzeci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie po raz 2gi sięgam po ten przepis. PrEpyszne jest to ciasto. Rzeczywiście-jaknpiernik

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie po raz 2gi sięgam po ten przepis. PrEpyszne jest to ciasto. Rzeczywiście-jaknpiernik

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Dość duża, bo ciasta jest sporo . Ja używałam 25x40 cm. Smacznego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...