Mam po jednym krzaczku porzeczek czerwonych i czarnych. Niestety okazuje się, że dla dzieci są one zbyt kwaśne do jedzenia na sucho. Samego cukru nie chcę im niepotrzebnie dawać. Wymyśliłam zatem inne rozwiązanie.
Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe):
- 2 szklanki jogurtu naturalnego.
- 1/2 szklanki porzeczek czerwonych,
- 1/2 szklanki porzeczek czarnych,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób wykonania:
Każdy kolor porzeczek posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Rozłożyć do pucharków/szklanek najpierw jeden rodzaj porzeczek, następnie drugi i zalać jogurtem naturalnym. Jeśli porzeczki są mocno kwaśne, można jeszcze dodać cukier do jogurtu i wymieszać. Do ozdoby dodałam na wierzch borówki.
Ślicznie je wykorzystałaś!:) Szkoda, że u mnie ich nie ma. Uwielbiam porzeczki:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wygląd tego deseru spodobał się dzieciom, więc szybko zniknął.
UsuńTak, to zdecydowanie dobry sposób na wykorzystanie tych pysznych owoców. :)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej pozbyłam się ich nadmiaru :)
UsuńProsto i pysznie!
OdpowiedzUsuńProstota to ich zdecydowana zaleta.
Usuńuroczo wyglądają te pyszne koktajle!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń