niedziela, 22 lipca 2012

Jak wykorzystać porzeczki?

Mam po jednym krzaczku porzeczek czerwonych i czarnych. Niestety okazuje się, że dla dzieci są one zbyt kwaśne do jedzenia na sucho. Samego cukru nie chcę im niepotrzebnie dawać. Wymyśliłam zatem inne rozwiązanie.



Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe):

- 2 szklanki jogurtu naturalnego.
- 1/2 szklanki porzeczek czerwonych,
- 1/2 szklanki porzeczek czarnych,
- 2 łyżeczki cukru.

Sposób wykonania:

Każdy kolor porzeczek posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Rozłożyć do pucharków/szklanek najpierw jeden rodzaj porzeczek, następnie drugi i zalać jogurtem naturalnym. Jeśli porzeczki są mocno kwaśne, można jeszcze dodać cukier do jogurtu i wymieszać. Do ozdoby dodałam na wierzch borówki.


8 komentarzy:

  1. Ślicznie je wykorzystałaś!:) Szkoda, że u mnie ich nie ma. Uwielbiam porzeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wygląd tego deseru spodobał się dzieciom, więc szybko zniknął.

      Usuń
  2. Tak, to zdecydowanie dobry sposób na wykorzystanie tych pysznych owoców. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przynajmniej pozbyłam się ich nadmiaru :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Prostota to ich zdecydowana zaleta.

      Usuń
  4. uroczo wyglądają te pyszne koktajle!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...