Kolejny wypróbowany przeze mnie chleb, to sądecki chleb wieloziarnisty z ziarnami 3 zbóż, firmy "Chleb Polski". W skład mieszanki wchodzą: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 2000, łamane ziarno zbóż (żyta, pszenicy, owsa), słód żytni ciemny, sól. W przepisie na opakowaniu mieszanki mąk jest podane, by robić go na wodzie, którą równie dobrze można zastąpić kefirem lub maślanką. W smaku nie odczułam różnicy, ale ten na maślance ma ładniejszy zapach i ponoć dłużej jest świeży. Tego nie sprawdzałam, gdyż jem go na bieżąco. Polecam obie wersje.
Składniki:
- 500 g mieszanki mąk,
- 6 g drożdży instant lub 12 g świeżych rozpuszczonych w ciepłej wodzie,
- 340 ml wody lub maślanki o temperaturze 20-25°C.
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy mieszankę mąk, dodajemy drożdże i wlewamy wodę. Całość mieszamy na jednolitą masę przez około 10-15 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie około 30 minut. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką deskę, wyrabiamy odpowiedni kształt i wkładamy do podłużnej formy (ok. 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Delikatnie zwilżamy chleb pędzelkiem i posypujemy np. słonecznikiem. Wkładamy ciasto na 10 minut do piekarnika, po czym skręcamy temperaturę na 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą.
Przepis dodaję do akcji:
Takiego nie robiłam , a Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWierz mi, że ja jestem tymi chlebami zachwycona. Piekę je regularnie co dwa dni. Na razie każdy inny, ale zaraz mi się skończy wybór.
UsuńTakie chleby przez siebie robione są o wiele smaczniejsze, niż te kupne. Mniam!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie. Od momentu, jak zaczęłam piec, nie mogę sie przemóc, by kupić :)
UsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń