środa, 6 czerwca 2012

Gnocchi z sosem pomidorowo-bazyliowym

Jestem wielką fanką makaronów w każdej postaci. Potrafię go nawet zjeść na sucho. Makaron gości więc na naszym stole dość często. Mój mąż jest specjalistą w wymyślaniu dań makaronowych. Tym razem potrawę zrobiłam ja, ale skorzystałam z przepisu zawartego w mojej ulubionej włoskiej książce kucharskiej, czyli "Makarony. Wielka księga kucharska".


Składniki:

- 1 paczka gotowych gnocchi,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pokrojone w kostkę,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka serka mascarpone (to dodałam od siebie).

Sposób wykonania:

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy też pokrojoną marchew i seler. Smażymy przez 5 minut cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Po tym czasie lekko studzimy i miksujemy w mikserze. Dodajemy posiekaną bazylię. Ponownie wkładamy na patelnię, by podgrzać przygotowany sos. Od siebie dodałam jeszcze łyżkę serka mascarpone, który lekko go zabielił.
Gnocchi gotujemy w wodzie zgodnie z przepisem. Podajemy z polanym sosem pomidorowo-bazyliowym, posypane świeżą bazylią i startym parmezanem.


Przepis dodaję do akcji:
Kuchnia Bardzo Włoska 2012 Pomidorowe inspiracje

4 komentarze:

  1. zamarzyły mi się takie gnocchi na dzisiejszy obiad, ale to może jutro, dziś bułka w pracy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułka, jakby ja pomniejszyć, może wyglądem przypominać gnocchi :) A jutro już te prawdziwe.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda! Zachęcam do zrobienia domowych gnocchi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne spróbuję, ale to muszę robić w weekend. W tygodniu nie ma już na to czasu niestety.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...