piątek, 11 maja 2012

Wspaniałe bułeczki pełnoziarniste - idealne na weekend

Ostatnio zrobiłam drugie podejście do pieczywa i przyznam szczerze, że spodobało mi się. Głównie to, że wychodzi, a zawsze myślałam, że to diabelsko trudne zadanie upiec własne pieczywo. Ostatnio udało mi się zrobić chlebek (nawet 2 razy), ale to następnym razem :). Dziś bułeczki z mąki pełnoziarnistej, zatem na pewno zdrowe. A to, że pyszne, to chyba wiadomo.



Składniki (na ok. 10-12 sztuk):

- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru,
- siemię lniane (wedle uznania, ja dałam ok. 1/3 szklanki + do posypania),
- 1 jajko do posmarowania.

Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem, płaską łyżeczką mąki i 2-3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy w misce, po czym dokładamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto w dowolnie wybrany przez nas sposób i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie jeszcze troszkę ugniatamy ciasto i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy sakiewkę, czyli wywijamy wszystko na dół i tam łączymy, by na górze była gładka powierzchnia. Tak przygotowane bułki odkładamy na blasze do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Bułki przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną siemienia lnianego oraz nacinamy. Pieczemy ok. 12-15 minut.


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A to chyba też przepis od Ciebie? Czy mi się wydaje?

      Usuń
  2. pysznie wyglądają....uwielbiam domowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, a pieczywo to już szczególnie ostatnio.

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywo, Twoje bułeczki są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, spodobało mi się robienie własnych bułeczek :)

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia. Tygrysku Twoje bułki wyglądają tak, jakbyś była zawodowym piekarzem!
    Wszyscy ostatnio pieką własnoręcznie pieczywo. Chyba będę musiała w końcu przełamać swoje obawy, że mi nie wyjdzie i też się porwać na jakiś chleb, czy bułki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo. Wierz mi, że jeżeli mi wyszło, to wyjdą każdemu, bo ja zawsze robię najprostsze rzeczy. No i cały czas sie uczę. Polecam właśnie te, które robiłam teraz lub ostatnio. W ten weekend chcę spróbować zwykłe pszenne.

      Usuń
  5. Cieszę się, że znalazłam dzisiaj Twój blog! Te bułki wyglądają pysznie. Zaraz idę zagniatać ciasto :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...