poniedziałek, 14 maja 2012

Leniwe czy kopytka?

Sama do niedawna myliłam te potrawy. Jadłam coś, co mi smakowało i raz mówiłam na to pierogi leniwe, raz kopytka. Myliło mi się i tak de facto, nie znałam różnicy. Ale już ją poznałam. Otóż pierogi leniwe robi się z twarogu, zaś kopytka z ziemniaków. Do obu dodaje się mąkę i jajo. Tylko w takim razie co ja zrobiłam? Leniwe z ziemniakami czy może kopytka z twarogiem? W każdym razie dodałam i ziemniaki i twaróg. Dla mnie to połączenie jest idealne :)



Składniki (na 4 porcje):

- 0,5 kg ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 1 jajko,
- 150 g mąki pszennej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- sól,
- do polania masło i bułka tarta,

Sposób wykonania:

Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie, obrać i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z serem. Dodać obie mąki, sól, jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski. Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy polane roztopionym masłem z bułką tartą. Wtedy są idealne. Polecam!

13 komentarzy:

  1. Powiem Ci, że kiedyś zrobiłam leniwe właśnie na bazie ziemniaków i rzeczywiście były pyszne, ale prawdziwe leniwe ponoć są z samego twarogu (takie też robiłam).

    Super wyglądają u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko sama nie wiem, co mi bardziej smakowało w restauracji, leniwe czy kopytka. Bo dotychczas myślałam, że to jedno i to samo :)

      Usuń
  2. Mniejsza o nazwę, ważne że są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Dlatego nazwy nie mają :)

      Usuń
  3. ja bardziej rozróżniałam zawsze po dodatkach - kopytka raczej obiadowe z gulaszem lub innym sosem mięsnym, a leniwe na słodko - z masłem i cukrem lub bułką tartą. a wszystko takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli to co mi smakowało, to musiały być leniwe. Bo jadłam właśnie z bułką tartą lub cukrem.

      Usuń
  4. Zawsze tak robiłam i robię kluski leniwe - ziemniaki + biały ser. Po prostu lepiej mi się zagniata takie ciasto :), niż to na bazie samego twarogu.
    Jak dla mnie: ziemniaki + mąka pszenna = kopytka; ziemniaki + mąka ziemniaczana = kluski śląskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz jeszcze bardziej skomplikowałaś nazewnictwo :) Grunt, że dobre i tyle.

      Usuń
  5. Masz rację, leniwe są z sera, a kopytka z ziemniaków... a Ty zrobiłaś po prostu pyszne kluski serowo - ziemniaczane :-)) Ja osobiście jestem fanką leniwych z samego twarogu, z odrobiną cynamonu, cukru i gorącego masła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo widzisz, dobra nazwa :) Zapewne te z dodatkiem ziemniaków łatwiej się wyrabia, ale jeszcze kiedyś spróbuję z samego twarogu.

      Usuń
  6. tak dla info to jak gotuje sie ziemiaki w mundurkach to nie trzeba dawac soli bo sol i tak nie przejdzie przez skorke by ziemiaki byly slone. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe. Nie wiedziałam o tym. Dziękuję za uświadomienie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...