piątek, 25 maja 2012

Sos boloński mojego męża

Cała moja rodzina uwielbia makarony. Pod każdą postacią. A makaron spaghetti z sosem bolońskim w wykonaniu mojego męża, to jedna z moich ulubionych potraw. Taki sos zawsze robił teść, mąż podłapał i muszę stwierdzić, że uczeń przerósł mistrza. Teraz wolę sos męża :)



Składniki:

- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego,
- 5 sztuk dobrej kiełbasy śląskiej (ew.  można pominąć),
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1/2 kostki rosołku warzywnego (może się okazać, że cała kostka),
- 1/2 szklanki wody,
- sól, pieprz, dużo majeranku, oregano, chilli, cukier (ok. 1 łyżeczki).

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Mięso mielone wraz z kiełbasą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dodajemy do cebuli. Dodajemy przyprawy i całość smażymy około 10 minut cały czas mieszając. W wodzie rozpuszczamy 1 rosołek wraz z koncentratem, po czym wlewamy to do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy sos już jest gotowy i doprawiony, miksujemy go lekko blenderem. Nie można jednak przesadzić, by nie wyszła nam papka. Na koniec dodajemy odsączony groszek i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.
Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym ale dente i posypujemy startym serem.


 
Przepis dodaję do akcji:

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

2 komentarze:

  1. Niedawno publikowałyśmy na blogu przepis na sos boloński, wg tradycyjnej włoskiej receptury.
    Twój mąż jest bardzo blisko tego wzorca, tym bardziej, że jak wyczytałam, często właśnie chudszymi kawałkami mięsa wkładanymi do sosu, jest właśnie kiełbasa :D

    Pozdrawiamy Tapedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No różnica jest, szczerze mówiąc. Wino czasami mąż też dodaje, ale tylko wtedy, gdy dzieci nie jedzą.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...