Składniki:
- 3 galaretki owocowe (ja dałam dwie, ale to trochę za mało),
- owoce (mogą być truskawki, brzoskwinie z puszki, wiśnie z puszki),
- 5 dużych jajek,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 czubata szklanka mąki tortowej,
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Żółtka, cukier, 3 łyżki gorącej wody ubijać na parze, aż masa będzie biała. Osobno ubić białka dodając 2 łyżki zimnej wody w trakcie ubijania. Do masy z żółtek dodać makę i proszek. Wymieszać ręcznie (nie mikserem). Do masy dodać połowę piany z białek i wymieszać. Następnie dodać pozostałe białka i dokładnie wymieszać.
Dno blachy wysmarować masłem (boki nie!) i przełożyć do niej masę biszkoptową.
Nagrzać piekarnik na 130°C góra i dół. Po uzyskaniu wymaganej temperatury, zmienić grzanie tylko na dół i wstawić biszkopt. Piec 15 minut. Następnie zmieniamy na grzanie od dołu oraz wentylator, a temperaturę podnosimy do 150°C. Pieczemy kolejne 15 minut.
Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (ja daję ok. 100-150 ml mniej). Odlewamy pół szklanki gorącej galaretki i pilnujemy, by nie stężała (można ją podgrzewać). Resztę studzimy najpierw w wodzie, potem w lodówce. Gdy już zaczyna tężeć, wlewamy ją na wystudzony biszkopt wyłożony owocami. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wtedy delikatnie wlewamy resztę odłożonej, jeszcze nie stężałej galaretki. W ten sposób zapewniamy równą powierzchnię i nie przelewanie się galaretki przez ciasto :). Odkładamy do stężenia.
Przepis dodaję do akcji:


Piękny!!!!
OdpowiedzUsuńSuper truskawkowy!:)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami jest zawsze najlepszy. Zimą robię z brzoskwiniami.
UsuńTorcik śliczny. Czekam na kolejne słodkie dzieło;)
OdpowiedzUsuńNo słodkiego u mnie mało, bo nie przejadamy niestety.
UsuńBardzo mi się podoba. Proste, świeże, niezbyt ciężkie :) Świetne!
OdpowiedzUsuńTo jest leciutkie, idealne na upały, na prawdę.
UsuńMam pytanie czy napis czekoladowy się nie rozpuścił na galaretce?
OdpowiedzUsuńNie, gdyż galaretka była cały czas w lodówce, a czekolada to gotowe kupione literki.
UsuńŚwietnie, że podjęłaś się samodzielnego przygotowania całego zestawu ciast na urodziny – to duże wyzwanie, ale też spora satysfakcja! Twój przepis na torcik galaretkowy brzmi bardzo apetycznie i dobrze przemyślanie, zwłaszcza te wskazówki dotyczące wlewania galaretki, by uzyskać ładną, równą powierzchnię. Przy takich okazjach warto też zadbać o odpowiednią oprawę podania – na przykład eleganckie filiżanki mogą dopełnić całość spotkania i podkreślić atmosferę świętowania. Można takie znaleźć na stronie https://vi-go.eu/pl/89-filizanki. Na pewno sprawią, że kawa lub herbata będą smakować jeszcze lepiej. Gratuluję kulinarnego sukcesu i czekam na kolejne przepisy!
OdpowiedzUsuń