czwartek, 31 maja 2012

Chińszczyzna po polsku?

Tę potrawę robiła swego czasu teściowa. Podłapaliśmy z mężem pomysł, ze względu na dość delikatny smak. Nie zawiera w sobie wielu typowo chińskich składników, ale dzięki temu jest lżejsza i jedzą ją nawet moje dzieci. Typowo chińskich potraw raczej by nie zjadły, gdyż są za ciężkie. Polecam.



Składniki:

- 2 filety z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 1 brokuł,
- 1 duża cebula,
- sos sojowy,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- ryż do podania.

Sposób wykonania:

Kurczaka myjemy, kroimy w paski i obtaczamy w sosie sojowym. Odkładamy na minimum 30 minut. Im dłużej poleży, tym kurczak będzie miał intensywniejszy smak. Po "przeleżeniu" kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. W tym czasie kroimy obraną marchew na cienkie paski, brokuł dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w kostkę. W osobnym garnku podsmażamy cebulę na gorącym oleju, dodajemy marchew i dusimy pod przykryciem. Gdy marchew trochę zmięknie, dodajemy brokuł i dalej dusimy.
Na koniec łączymy warzywa i kurczaka w garnku. Gdybyśmy zrobili to wcześniej, mięso byłoby zbyt miękkie od sosu z warzyw. Podajemy z ryżem.



Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie potrawy z warzywami i mięskiem.
    Tomi

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że bardzo wiele dań robimy tak naprawdę "po polsku" - zazwyczaj nasze spaghetti, risotto, pizza czy właśnie dania chińskie niewiele mają wspólnego z oryginałem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak, bo tak jesteśmy wyuczeni od pokoleń :). Chyba, że weźmiemy przepis typowo chiński, najlepiej napisany po chińsku (hehe) i nic nie zmienimy.

      Usuń
  4. Podoba mi się ren przepis. Lubię takie potrawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi, że jak teściowa coś wymyśli, to naprawdę jest smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...