Dziś proponuję zupę szpinakową. Jak nie trudno się domyślić, zupa jest bardzo zdrowa, głównie dzięki szpinakowi. Do nie tak dawna nie lubiłam szpinaku, gdyż zawsze kojarzył mi się z zieloną papką. Dzieciaki się naśmiewały, że przypomina wiadomo co. A wyobraźnia potrafi zdziałać cuda. Zwłaszcza u dziecka. Jednak gdy pojawił się szpinak w liściach, albo mrożony w sosie śmietanowym, to teraz go wręcz uwielbiam. Często robię na obiad po prostu ziemniaki z jajkiem sadzonym i do tego szpinak. Mąż czasami robi liście szpinaku z makaronem. Też rewelacja. Kiedyś zaprezentuję. Na razie przedstawiam przepis na zupę ze szpinaku.
Składniki:
- 30 dag mrożonego szpinaku,
- 1 marchewka,
- 1 mały seler,
- 4 ziemniaki,
- 1 łyżka serka kanapkowego ziołowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki,
- maggi, vegeta, pieprz do smaku,
- 1 drobiowa kostka rosołowa.
Sposób wykonania:
Marchewkę i seler obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać
przyprawy i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodać rozmrożony szpinak. Zagotować.
Jogurt naturalny wymieszać z serkiem, mąką i wodą. Wlać go do gotującej się zupy. Wymieszać i krótko zagotować.
Na talerzu można podać kawałki jajka ugotowanego na twardo.
Ja ze szpinakiem polubiłam się 2 lata temu. Uwielbiam tę pyszną zieleninkę;)
OdpowiedzUsuńTeż już lubię szpinak, zwłaszcza ten liściasty do makaronu. I ma ogromne ilości żelaza, więc dla anemików jest w sam raz.
UsuńJa szpinak polubiłam tak jak Ty - niedawno i ta zupa zdecydowanie do mnie przemawia:))
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz szpinak, to zupa będzie smakować.
UsuńKocham szpinak i aż sama sobie się dziwię, że nigdy nie wpadłam na pomysł ugotowania z niego zupy. Przepis zdecydowanie do wykorzystania.
OdpowiedzUsuńPomysł pomysłem, ale że go nawet przypadkiem nie znalazłaś w internecie?
UsuńJa go nawet nigdy nie szukałam. Nie wiem czemu nigdy nie wpadłam na to, że ze szpinaku można ugotować zupę :)
UsuńUgotowałam ją na dzisiejszy obiad. Jest pyszna! Choć nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła modyfikacji. Z pewnością wrócę do przepisu nie raz.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że spróbowałaś. A modyfikacje są domeną kucharek. Ja chyba jestem wyjątkiem :)
UsuńNauczysz się, samo przychodzi :)
Usuńnie rozumiem jak można pisać, że taka zupa jest zdrowa, skoro w składzie jest KOSTKA ROSOŁOWA, MAGGI i VEGETA
OdpowiedzUsuńBo zawiera warzywa i to sporą ilość. Fakt, że rosołki nie są zbyt zdrowe, ale oczywiście można je zastąpić własnej roboty przyprawą do zup. Zresztą teraz już tak robię.
UsuńMy też stworzyliśmy swoja zupkę szpinakową. Tak wyszła:
OdpowiedzUsuńhttp://www.jakugotujesz.pl/?recipes=zupa-szpinakowa
Pozdrawiamy:)