piątek, 17 lipca 2015

Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami

To ciasto jest zupełnie inne, niż się spodziewałam. Jest wilgotne i wyjątkowo czekoladowe. Przepyszne. Gruszki dają trochę lekkości. Następnym razem dam ich więcej, bo bardzo pasują.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje ciasto.



Składniki:

- 400 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- 250 g margaryny,
- 200 g cukru,
- 140 ml mleka (dałam więcej niż w oryginale),
- 4 jaja,
- 4-5 gruszek.

Sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Osobno ucieramy cukier z jajkami i miękką margaryną. Następnie stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem. Ciasto będzie dość gęste. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (20 x 30 cm). Na wierzch układamy kawałki obranej i pokrojonej gruszki.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super! wypróbuję przepis, bo uwielbiam połączenie gruszki i czekolady :) ja ostatnio robiłam takie http://smaker.pl/przepis-ciasto-z-gruszkami-i-migdalami,113468.html# bo niestety jak się linię chce trzymać, to z cukru trzeba zrezygnować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne, że masz takie przepisy, z których mogą również skorzystać osoby dbające o linię :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...