wtorek, 21 maja 2013

Surówka z kwaszonej kapusty

A oto prosty i szybki dodatek do dań obiadowych - surówka z kwaszonej kapusty z marchewką. Najlepiej pasuje do dań mięsnych i ryby.



Składniki:

- 0,5 kg kwaszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieprz.

Sposób wykonania:

Najpierw sprawdzamy, jak mocno kwaśna jest kapusta. Zbyt kwaśną przepłukujemy kilka razy wodą i odsączamy. Lekko ją szatkujemy. Surową i obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. Dodajemy olej, cukier i odrobinę pieprzu. Delikatnie mieszamy i gotowe.


5 komentarzy:

  1. mniam! dokładnie robię tak samo, dodaję jedynie troszkę kminku na lepsze trawienie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwiellbiam :-) przepadam :-) mam w lodówce kapustę na te surówkę :-)
    moja mama robi taką do wigilijnej ryby - wtedy smakuje wyjatkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... Jedna z moich ulubionych surowek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę surówkę - jest prosta i pyszna, czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...