Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 20 dag mąki krupczatki,
- 15 dag masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- cukier,
- puszka brzoskwiń,
- 2 szklanki jagód,
- równie dobrze mogą być też dowolne owoce, typu morele czy borówki.
Sposób wykonania:
Składniki ciasta, poza cukrem, łączymy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Gdy już składniki dobrze się połączą, ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie, na obsypanym mąką blacie, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy większe koła. Przekładamy je do foremek wyłożonych papierkiem. Babeczki wypełniamy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami oraz jagodami. Na koniec każdą babeczkę posypujemy grubym cukrem.
Babeczki pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Jesteś i to jest prawdziwa niespodzianka!
OdpowiedzUsuńBabeczki są urocze. aż nabrałam apetytu na coś słodkiego.
Dziękuję Ci bardzo za miłe powitanie :)
UsuńA wiesz, ze mialam juz ostatnio pisac, zebys wrocila? No i jestes!!! ;)
OdpowiedzUsuńNo widzisz...widocznie mnie przyciągnęłaś myślami :)
UsuńKruche babeczki są fajne bo można je podać np. do kawy i często szybko znikają. W moim przypadku gdy dzieciom zachce się muffinek czekoladowych to robię im niespodziankę i z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ dokładam również cukierki z mieszanki wedlowskiej. Przepadają za nimi i widać jak szybko je wcinają.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, choć staram się unikać gotowych produktów na cistach domowej roboty, takich jak pianki, cukierki, posypki, bo to sam cukier.
Usuń