piątek, 25 stycznia 2013

Biszkopty do herbatki

Biszkopty do herbatki to idealna przekąska na weekendowy poranek. Robiłam je jako podstawę do delicji. Wystarczyło nie wszystkie wykorzystać do galaretki i pyszne biszkopciki gotowe.





Składniki (na ok. 30 sztuk):

- 3 jajka,
- 80 g cukru,
- 75 g przesianej mąki pszennej.

Sposób wykonania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy białka są dobrze ubite, dodajemy żółtka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec pomału dodajemy mąkę, którą już mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą nakładką i wylewamy nieduże krążki na blachę wyłożoną sreberkiem. Ciastka lekko urosną, także zostawiamy odstępy między nimi. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.


10 komentarzy:

  1. śliczniutkie:) i jakie równiuteńkie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na kolejne przepisy:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale jakoś wena mnie opuściła i z czasem kiepsko :(

      Usuń
    2. to ja życzę szybkiego powrotu weny i dużo fajnych pomysłów:) może wraz z pierwszymi podrygami wiosny przyjdą tez nowe przepisy. pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wielka szkoda, że milczysz. Cóż uzbrajam się w cierpliwość i gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze tu wrócę :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...