wtorek, 8 stycznia 2013

Włoska zupa pomidorowa

Uwielbiam włoską kuchnię, szaleję za makaronami, zupa pomidorowa, to obok rosołu, moja najbardziej ulubiona zupa. Zatem nie trzeba filozofa, by domyślić się, że ta włoska zupa pomidorowa jest idealną i wymarzoną potrawą dla mnie. Jeśli do tego robi ją mój mąż, to cóż można chcieć więcej?
Przepis pochodzi z książki "Makarony. Wielka księga kucharska".




Składniki:

- 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 litr wywaru z kurczaka i warzyw,
-  1/4 kubka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 kubka świeżej bazylii,
- cukier, sól i pieprz do smaku,
- ulubiony makaron.

Sposób wykonania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekane cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Smażymy 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i wypestkowane pomidory pokrojone w większą kostkę. Smażymy kolejne 10 minut, po czym zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Zupę przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy listki bazylii i lekko studzimy. Całość miksujemy, po czym znów powoli podgrzewamy.
W osobnym garnku gotujemy makaron al dente i wrzucamy go do gotowej zupy.


3 komentarze:

  1. pomidorówka w stylu włoskim jest boska!:) kocham te smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłem, jestem wniebowzięty :D Aż mruczałem jak jadłem, ogólnie zrobiłem sobie włoski dzień, gotując popijałem winko włoskie i podgryzałem ciabatę z oliwkami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała. Fakt, że smak ma zupełnie inny, niż tzw. polska pomidorówka.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...