poniedziałek, 31 grudnia 2012

Sos potrawkowy

Sos potrawkowy to chyba jeden z moich ulubionych sosów. Do tego ryż i gotowany kurczak, i wspaniały obiad gotowy. Jem go niezwykle rzadko, bo mąż za nim nie przepada. A szkoda :(



Składniki:

- 2 szklanki wystudzonego rosołu,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1 żółtko,
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany,
- sok z 1/2 cytryny,
- 4-5 łyżeczek cukru.

Sposób wykonania:

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy dokładnie i dodajemy rosół. Cały czas mieszając, zagotowujemy go.
Osobno rozrzedzamy żółtko w śmietanie, po czym dodajemy je do zagotowanego rosołu. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i ew. doprawiamy jeszcze cytryną i cukrem.



2 komentarze:

  1. Szczęśliwego Nowego Roku 2013!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, ale wygląda, że powinien mi wyjść;) Dobrego w Nowym Roku;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...