piątek, 12 października 2012

Tort Ferrero Rocher - udał się!

Jakiś czas temu znalazłam ten przepis i od razu go zapisałam. Czekałam tylko na okazję, by zrobić ten tort i doczekałam się. Przyznam, że po jego zrobieniu powiedziałam sobie, że nigdy więcej, bo za dużo roboty. Ale gdy tort zniknął dosłownie w 15 minut, zmieniłam zdanie (dlatego nie udało mi się zrobić zdjęcia przekroju tortu). Warto było się pomęczyć, by obserwować, jak znika. Ogólnie - polecam się pomęczyć.




Składniki:

biszkopt:
- 5 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 200 g mielonych orzechów laskowych,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

masa orzechowa:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 5 kopiastych łyżek nutelli,
- 4 wafelki orzechowe „Góralki”,
- 50 g orzechów laskowych.

Sposób wykonania:

Do zrobienia biszkoptu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec wrzucamy orzechy i mieszamy łyżką drewnianą. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 25 minut.
W tym czasie szykujemy masę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy. Łączymy ją z masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części w poprzek. Na jeden krążek wykładamy połowę masy, kładziemy drugi krążek biszkopta, a na wierzch kładziemy drugą część masy. Boki smarujemy kremem nutella i przyklejamy pokruszone orzechy laskowe. Całość dekorujemy kulkami ferrero rocher.


23 komentarze:

  1. u mnie również torty znikają w expresowym tempie, że nie ma czasu cyknąć foty przekroju:D ten prezentuje się niesamowicie:D
    zapisuję przepis, bo okazja na wypróbowanie będzie wkrótce:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, bo dla lubiącego orzechy, smak jest rewelacyjny. Do tego pięknie się prezentuje.

      Usuń
  2. Jakie cudo!!!!! Idealne smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się udał. Ale czy na pewno z nim tak dużo roboty? Wg mnie robi się go bardzo szybko:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba najwięcej roboty i to takiej żmudnej, było przy układaniu orzeszków na cały bok tortu. A takk poza tym, to nie było źle :)

      Usuń
  4. Też miałam go zrealizować, ale jeszcze przede mną :) Lubię jadalne dekoracje i fajne chyba te chrupiące akcenty. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, choć akurat dekorację mało kto zjadł, bo był już przesłodzony samym tortem :)

      Usuń
  5. jak na tort jest wyjątkowo szybki do zrobienia
    Beata-autorka przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie mam porównania, bo rzadko robię torty. Ten bok mnie umęczył. Jeśli jesteś autorką - gratuluję pomysłu. Bajka :)

      Usuń
  6. Mniam mniam, matko jak bosko wyglada! Niemalze czuje ten zapach czekolady i orzechow! Ales mi smaku narobila!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, też tak zareagowałam, gdy go znalazłam :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana. (Dawno Cię tu nie było). Pozdrawiam

      Usuń
    2. U siebie też mnie dawno nie było, byłam na urlopie.
      Również pozdrawiam. :)))

      Usuń
  8. Trochę pracy faktycznie, jest, ale żeby smakowało, trzeba pracować. Tort wygląda imponująco, i patrząc na składniki, taki zapewne był.

    Pozdrawiamy serdeczenie

    Tapena

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej, wygląda naprawdę rewelacyjnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale wierz mi, że smak ma jeszcze lepszy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...