czwartek, 4 października 2012

Ekspresowa chińszczyzna

Tę chińszczyznę robił mój małżonek. Skorzystał z gotowej mieszanki, ale przyznam, że jest ona wyjątkowo dobra i pasująca do miana "chińska". Wystarczy dodać mięso, dorobić sos i chińskie danie gotowe.





Składniki:

- 1 mrożona mieszanka chińska Hortexu,
- 2 piersi kurczaka,
- ok. 4 łyżek sosu sojowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki miodu,
- parę kropel octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Mięso kroimy w cienkie paski i marynujemy w 3 łyżkach sosu sojowego. Kurczaka rumienimy na mocno rozgrzanym oleju. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Rozgniatamy czosnek, dolewamy łyżkę sosu sojowego, miód oraz ocet balsamiczny.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie (jednak uważamy, by warzywa nie zamieniły się w papkę), łączymy wszystko wraz z przygotowanym sosem i podsmażamy przez parę minut. Potrawę podajemy z ryżem.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...