niedziela, 2 września 2012

Crumble brzoskwiniowe - genialna prostota

Nie rozumiałam fenomenu crumble. Jednak kusiło mnie, by je zrobić. Co mi szkodziło, w końcu to tylko parę minut. Gorzej, że przez kilka miesięcy nie mogłam znaleźć kokilek do tego. A tak mi się podobały. W końcu się udało, sprzęt zakupiony, więc spróbowałam. Wiem tylko jedno - będę wracać do tego dość często. Pracy przy tym nie ma żadnej, nie zostaje blacha ciasta, której nie ma kto zjeść, jest tego w sam raz na drobną przekąskę do kawy. Polecam niezdecydowanym.




Składniki (na 6 kokilek):

- 4 brzoskwinie,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki.

Sposób wykonania:

Na dno kokilek wyłożyć połówki brzoskwiń i ewentualnie wcisnąć w boczki mniejsze kawałki, by całe dno było wypełnione. Dużo zależy od wielkości owoców. Z pozostałych składników wyrobić kruszonkę, którą posypujemy brzoskwinie w kokilkach. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut.





Przepis dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. jeju, jest tak późno, a takiej nabrała ochoty..!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt, że nawet na tak krótką pracę, jest dość późno, gdy to piszesz.

      Usuń
  2. zgadzam się z tobą, genialne! uwielbiam je i robię jak szalona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest to deser niedoceniony. I tyle jest możliwości. Wystarczy zmienić owoc i już jest inny smak.

      Usuń
  3. To jest naprawdę proste a jakie smaczne:)
    Mam zaszczyt nominować Twój blog do Versatile Blogger Award Po szczegóły zapraszam do mnie :)



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za nominację. Pozwolisz, że dopiszę Cię do osób, które mnie wytypowały, a wpis o nominacji jest 3 dni wcześniej, więc nie będę wszystkiego powtarzać. Zatem po 7 informacji o mnie zapraszam poniżej :)

      Usuń
  4. Znam ten smak:) Wspaniały deser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównie ze względu na swą prostotę.

      Usuń
  5. Prostota przepisu, a zwłaszcza krótki czas na przygotowanie.....że też wcześniej na to nie wpadłam.Zrobię na dzisiejszy podwieczorek, ale może spróbuję z połowkami jabłek, bo brzoskwinie z puszki chyba za słodkie?
    Super!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy kto, co lubi. Jabłka na pewno nadają się równie dobrze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...